آشنایی با انواع ترمومتر بازار
در این مقاله از آذرخش کالا درباره آشنایی با انواع ترمومتر بازار به تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید این محصول را برای شما بازگو کرده ایم و مزایا و معایب برند های ترمومتر را مورد بررسی قرار داده ایم پس همراه با آذرخش کالا تا انتهای مقاله باشید .انواع ترمومتر در صنایع مختلفی کاربرد دارد و هریک از کارایی مخصوصی برخوردار هستند. ترمومتر یا حرارت سنج جزء ابزار دقیق محسوب می شود که به صورت تماسی یا غیرتماسی قادر به اندازه گیری دما است. شما با دانستن انواع این دستگاه می توانید برای انجام کارهای خود به درستی آنها را انتخاب و استفاده نمایید.
همچنین در نظر داشته باشید برای خرید ترمومتر از آذرخش کالا میتوانید از فروشگاه ما دیدن فرمایید.
اگر تمایل دارید تا با انواع ترمومتر آشنا شوید، پس با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه می خوانیم:
ترمومتر چیست
انواع حرارت سنج براساس ساختار
دسته بندی دماسنج براساس عملکرد
انواع دماسنج معمولی
انواع دماسنج دیجیتال
ترمومتر چیست
ترمومتر ابزاری برای اندازه گیری دما است که دارای سنسور دما (حباب یا پرتو مادو قرمز) است. ترمومتر ها می توانند دما را به صورت تماسی و غیرتماسی اندازه گیری کنند. روش تماسی برای اندازه گیری دماهای معمولی و متوسط است اما روش غیرتماسی برای اندازه گیری دماهای بسیار بالا مانند کوره ها، اندازه گیری دمای بدن انسان که ممکن است دارای بیماری همه گیر باشد یا برای مواردی که دسترسی به جسم موردنظر وجود ندارد کاربرد دارد.
ترمومترها به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند که هرکدام روش کارشان نیز با یکدیگر متفاوت است.
انواع ترمومتر
ترمومتر جیوه ای
اساس کار این نوع دماسنج ها، استفاده از تغییر حجم جیوه در اثر تغییر دما است. ترمومتر جیوه ای عمدتا در پزشکی و برای اندازه گیری تب مورد استفاده قرار میگیرند. در این دماسنجها با تغییر دما، حجم جیوه تغییر کرده(منبسط یا منقبض میشود) و در اثر آن جیوه در ستون درجه بندی شده جابجا شده و روی درجه دمای مورد نظر قرار میگیرد.
ترمومتر الکلی
اساس کار این دماسنج ها هم مانند جیوه است اما با این تفاوت که به جای جیوه از الکل استفاده میکند. دماسنج های الکلی ترمومتر الکلی بیشتر در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرند. معمولا این دماسنجها برای بازه دمایی ۰-۱۰۰ درجه سانتی گراد مورد استفاده قرار میگیرند. دماسنج های الکلی خطر کمتری از نظر سمی بودن نسبت به دماسنج های جیوه ای دارند و همین هم آنها را به گزینه مناسبی برای اینکار تبدیل کرده است.
ترمومتر دیجیتال
ترمومتر دیجیتال کاربردهای زیادی دارند و تقریبا در تمامی صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. اساس کار آنها از طریق نیمه رسانا هاست. سنسور آنها نوعی نیمه رسانا است که درصورت تغییر دمای آن، مقاومتش تغییر کرده و درنتیجه این تغییر مقاومت، جریان عبوری از آن نیز تغییر میکند که با کمک آن، میتوان دمای محیط را اندازه گیری کرد.
این ترمومترها در جاهای زیادی دیده میشوند. در یخچال ها، اتو خانه، کولرهای جدید و …
ترموکوپل ها
اساس کار این نوع ترمومترها به این شکل است که در نوک آنها، دو فلز مختلف به یکدیگر متصل شده اند. در نتیجه حرارت، در این محل اتصال اختلاف پتانسیل ایجاد میشود. بر اساس میزان اختلاف پتانسیل ایجادی از آنها میتوان دمایی که در آن قرار دارند را استفاده کرد. این این ترموکوپل ها معمولا در صنعت بدین شکل استفاده میشود که آنها را با یک سیم فلزی بلند وارد کوره کرده و دمای درون کوره را اندازه گیری میکنند.
ترمومتر لیزری( ترمومتر مادون قرمز یا ترمومتر IR)
دماسنجهایی که در بالا معرفی شدند، همگی دماسنج های تماسی بودند. بدین معنا که برای اندازه گیری دما، نمیتوان از راه دور اقدام کرد و باید دماسنج را وارد محیط کرده و یا به محیط نزدیک کرد. نوع دیگری از دماسنج ها هستند که با عنوان دماسنج های لیزری ترمومتر لیزری شناخته میشوند. اساس کار این دماسنج ها به این شکل است که موجی از پرتو مادون قرمز(IR) را ارسال کرده که با جسم برخورد میکند. در اثر این برخورد، با توجه به دمای جسم، انرژی پرتوهای بازگشتی تغییر میکند که با اندازه گیری این تغییر میتوانند دمای جسم را بدست آورند. این نوع دماسنج ها بدلیل آنکه میتوانند از راه دور مورد استفاده قرار بگیرند، کاربردهای زیادر در مواردی که امکان نزدیک شدن به منبع حرارت وجود ندارد، پیدا کرده اند.
ترمومترهای لیزری بدلیل همین ویژگی که میتوانند از فاصله چندمتری مورد استفاده قرار بگیرند، بسیار مورد اقبال وارد شده اند. حتی در خیلی مواردی که محدودیتی برای نزدیک شدن به جسم وجود ندارد هم از این ترمومترها استفاتده میشود.
یکی از حوزه های که بسیار از ترمومتر ها استفاده میکند، حوزه پزشکی است. در این حوزه، دمای کاری سلولهای بدن انسان بسیار در عملکرد آن موثر است با تغییر خیلی کمی در دمای سلولها میتواند منجر به تغییرات خیلی شدید در عملکرد بدن بشود.
ترمومتر ترموکوپلی
این نوع دماسنج یکی دیگر از انواع ترمومتر است که برای مواردی که امکان نزدیک کردن دماسنج به جسم یا محیط موردنظر برای اندازه گیری دما وجود ندارد کاربرد دارد. ترموکوپل متشکل از دو فلز به هم چسبیده است که به کمک اختلاف پتانسیل ایجاد شده در این دو فلز می توان دما را اندازه گیری کرد. با افزایش دما، این فلزات با سرعت های مختلفی منبسط می شوند بنابراین یکی از این دو فلز انبساط بیشتری نسبت به دیگری پیدا می کند. فلزی که بیشتر منبسط شده عقربه را به یک سمت حرکت می دهد سبب نشان دادن دما می شود.
معایب ترمومتر ترموکوپلی به صورت زیر است:
به آسانی می شکند.
این دماسنج برای دماهای پایین مناسب نیست.
میزان کالیبراسیون آن دقیق نیست و به آسانی تغییر می کند.
ترمومتر پزشکی
این ترمومتر سبک و قابل حمل در صنعت پزشکی و برای اندازه گیری دمای بدن انسان و موجودات زنده کاربرد دارد و برای جلوگیری از سرایت بیماری، باید قابل ضدعفونی باشند. این دماسنج دقت و سرعت نمایش دمای بالایی دارد و دارای طراحی ارگونومیک است.
این دماسنج در محلی مانند دهان و زیر بغل بیمار استفاده می شود البته بدلیل خطرناک بودن تماس دماسنج با پوست بیماران در بیماری های همه گیر، دماسنج پزشکی لیزری وجود دارد که به کمک نور مادون قرمز می تواند دمای بدن بیمار را به صورت غیرتماسی اندازه گیری کند.