مقالات

فشارشکن آب چیست؟

فشار شکن 3/4 GPD ترکیه

 

برای هر سیستم­ لوله کشی انتقال سیالات حد فشار استاندارد (حداقل و حداکثر) تعریف می­شود. افزایش یا کاهش فشار از حد تعیین شده آسیب دیدن سیستم لوله­کشی را در پی دارد. این در حالی است که جریان سیال در سیستم به دلایل مختلف دچار افت یا افزایش شدید می­شود. راه حل چنین مشکلاتی استفاده از پمپ و فشارشکن است. البته پمپ در زمان کاهش فشار سیالات مورد استفاده قرار می­گیرد. فشارشکن آب نیز مختص زمانی است که فشار از بیشترین حد تعیین شده فراتر رود. از تبعات افزایش فشار در سیستم سیالات می­توان به جدا شدن لوله­ها و اتصالات (اتصالات جوشی در موارد شدیدتر) اشاره کرد. در فشارهای خفیف­تر نیز نشت سیالات بروز پیدا می­کند.  

آب چیست؟

همانطور که از عنوان فشارشکن مشخص است، برای تغییر و تعدیل فشار سیالات مورد استفاده قرار می‌گیرد. وجود فشارشکن در شبکه انتقال سیالات از اهمیت بسیاری برخوردار است. زیرا فشار در بعضی نقاط بیش از توان سیستم است و آسیبی جدی به آن وارد می‌کند. هدف از بکارگیری این قطعه، تبدیل فشار زیاد سیال به فشار کم است. همچنین فشار متغیر سیالات به فشار ثابت تبدیل می­شود. استفاده از چندین فشارشکن در یک سیستم بلامانع است. این تجهیزات در یک سیستم به صورت سری و موازی بسته می­شوند. در نوع سری، فشار آب در چندین مرحله دچار کاهش می­شود. اما نوع موازی برای مقابله با خطر از کار افتادگی فشارشکن مورد استفاده قرار می­گیرد.

یکی از کاربردهای فشارشکن، کنترل فشار در شبکه آبرسانی است. آب خروجی از مخازن معمولاً فشار بسیار بالایی دارد. آب موجود در مخازن با ورود به شبکه لوله‌کشی در سطح شهر پخش و وارد خانه­ها می شود. ورود آب با فشار زیاد به شبکه لوله‌کشی آسیب شدیدی وارد می‌کند. به همین دلیل استفاده از فشارشکن آب ضروری است. نصب فشارشکن در نزدیکی کنتورهای خانگی انجام می­شود. به‌ این ‌ترتیب فشار بالای آب ورودی و یا تغییرات آن به سادگی کنترل شده و کاهش می‌یابد.

نحوه عملکرد فشارشکن آب به این شکل است که بعد از نصب در محل موردنظر، روی فشار خاصی تنظیم می­شود. در صورت افزایش فشار آب از میزان تعیین شده، شروع به کار کرده و فشار آب را کاهش می­دهد. همچنین در صورت بازگشت فشار آب به سطح امن، شیر فشارشکن به حالت اولیه خود بازمی­گردد.

مزایا و معایب شیر فشارشکن آب

نصب فشارشکن برای شبکه انتقال سیالات موجب صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود. زیرا در این شرایط نیازی به خرید زمین‌های بزرگ و احداث حوضچه‌های فشارشکن نیست. جلوگیری از آسیب‌دیدگی سیستم تحت ورود آب پرفشار، یکی دیگر از مزایای این تجهیزات است. وجود فشارشکن در سیستم آبرسانی، علاوه بر ایمنی تضمین‌کننده سلامت سایر اجزا نیز هست. به مزایای شیر فشارشکن می‌توان مواردی چون نصب و نگهداری آسان یا هزینه مناسب را اضافه کرد. البته در کنار مزایای ذکرشده معایبی نیز برای شیر فشار شکن گزارش شده ‌است. مهم‌ترین نقطه ضعف این تجهیزات از دست دادن قابلیت کنترل رگولاتورها در زمان افت فشار در شیر است.

انواع شیر فشار شکن آب

تقسیم‌بندی‌های مختلفی برای شیر فشار شکن آب وجود دارد. این تجهیزات بر حسب عملکرد به دو نوع مستقیم و پایلوت­دار تقسیم می‌شود. بر حسب سیال کاربری نیز دو نوع فشارشکن هیدرولیکی و پنوماتیکی در دسترس قرار دارد.

فشارشکن آب با عملکرد مستقیم (Direct acting)

مشخصات شیر فشارشکن عملکرد مستقیم شامل وزن کم و ساختمان ساده است. تجهیزات عملکرد مستقیم در مواردی بکار گرفته می‌شود که دقت بسیار زیاد برای کنترل جریان آب یا سایر سیالات مدنظر قرار نداشته باشد. همچنین فشارشکن مستقیم برای کنترل جریان­های کم مورد استفاده قرار می­گیرد. صنایع غذایی، سیستم استرلیزه‌ی بخار و تجهیزات لباس‌شویی مواردی از جمله کاربردهای این نوع فشارشکن است.  

فشارشکن آب با عملکرد پایلوت­دار (Pilot Operated)

در صورت نیاز به کنترل بسیار دقیق جریان ورودی و خروجی سیال، استفاده از فشارشکن پایلوت­دار ضرورت پیدا می‌کند. همچنین برای جریان های بالا نصب این تجهیزات مورد توجه قرار می­گیرد. پایلوت موجود در این تجهیزات به کاهش فشار حساس است و موجب کار افتادن شیر اصلی می‌شود. میزان حساسیت به تغییرات فشار بسیار زیاد است. به نحوی که کوچک­ترین تغییر فشار، تغییر سریع جریان را در پی دارد. برحسب تجهیزات مورد استفاده، شیر فشار شکن آب پایلوت دار در دو نوع پیستونی و دیافراگمی طراحی و تولید می شود.

اندازه فشارشکن

بعد از انتخاب نوع فشارشکن، تعیین اندازه آن نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. اندازه فشارشکن آب بر اساس پارامترهایی چون فشار ورودی، فشار خروجی و میزان گذر آب انجام می‌شود. هزینه شیرهای بزرگ در مقایسه با شیرهای کوچک بیشتر است. استفاده از شیرهای با سایز بزرگ‌تر از حد نیاز، علاوه بر هدر رفت هزینه، مشکلات متعددی به همراه دارد؛ به‌عنوان مثال می‌توان به فرسودگی سریع‌تر شیر اشاره کرد. این موضوع تحت­تاثیر عملکرد شیر در حالت نزدیک به بسته بروز پیدا می­کند. علت تغییر عملکرد شیر، کاهش بار جریان عبوری است. درنتیجه سرعت جریان حین عبور از شیر افزایش یافته و همین موضوع خوردگی و نازک شدن بخش‌های داخلی را در پی دارد.

نکته!!!

نصب صافی قبل از شیر فشارشکن و تمیز کردن دوره‌ای آن ضروری است. صافی از ورود اجسام خارجی به اندازه سیستم آب) و بخار مرطوب (سیستم بخار) جلوگیری می‌کند.

سخن پایانی

ما در این مقاله به بررسی عملکرد تجهیزاتی تحت عنوان فشارشکن آب پرداختیم. وجود فشارشکن یکی از ضروریات سیستم لوله­کشی سیالات است. زیرا این سیستم­ها همیشه در معرض افزایش یا کاهش فشار (بیش از حد تعیین شده) هستند. افزایش شدید فشار در سیستم سیالات موجب آسیب دیدن اتصالات و بروز نشتی از آنها می­شود. انواع مختلفی فشارشکن در اندازه و مدل­های مختلف وجود دارد. استفاده از تجهیزات مناسب برای جلوگیری از هدر رفت هزینه و دستیابی به بهترین نتیجه الزامی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


× پنج = 25