خصوصیات دیگ چدنی چیست ؟
دیگ چدنی چیست؟ دیگ های چدنی به عنوان وسایلی شناخته می شوند که وظیفه ی آن ها انتقال حرارتی است که از احتراق سیالات ایجاد شده اند. این نوع دیگ ها را معمولا در موتور خانه های ساختمان ها نصب می کنند.
از دیدگاه دیگر می توانیم بگوییم که دیگ های چدنی به عنوان مخازن تحت فشار هستند که از آن ها برای اداره سیستم گرمایش ساختمان و تامین آب گرم ساختمان برای مصارف مختلف مانند تامین آب گرم استخرها استفاده می شود.
عملکرد دیگ چدنی چیست؟ عملکردهای دیگ های چدنی به این شکل است که محفظه ی آن ها به وسیله انرژی گرمایی که حاصل احتراق درون مشعل ها است را به سایالی که در داخل آن وجود دارد منتقل می کند و به این ترتیب آب گرم می شود بعد از این فرایند آب های گرم شده به درون مدارهای گرمایشی وارد می شوند انتقال حرارت نیز به وسیله ی شوفاژ و فن کویل انجام می گیرد.
بعد از این عملکرد دمای آب کاهش پیدا کرده و این فرایند مجددا تکرار می شود. طراحی دیگ های چدنی شامل یک سطح گرمایشی و یک کوره است. درباره ی سطح گرمایشی باید بگوییم که این سطح به میزان مساحتی که در معرض احتراق قرار می گیرد اطلاق می شود.
انواع دیگ چدنی چیست ؟
در ادامه موضوع دیگ چدنی چیست باید بگوییم که این دیگ ها با نام بویلر نیز شناخته می شوند. این بویلرها بر اساس طرز ساخت آن ها به دو دسته تقسیم می شوند که به آن ها بویلرهای چدنی پره ای و بویلر چدنی یکپارچه اطلاق می شود. هرکدام از این دو نوع دیگ ویژگی های خاص خود را داشته و برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
بویلرهای چدنی یکپارچه: برای ساخت این نمونه از دیگ ها از روش ریخته گری استفاده می شود همان طور که از نام آن مشخص است این نوع بویلر به صورت یک دست و بدون هیچ اتصالی ساخته می شوند. اغلب ظرفیت ساخت آن ها بسیار پایین است.
از این نمونه دیگ های چدنی برای آب گرم استفاده می کنند. استفاده از این نوع بویلرها به دلیل فشار پایین کاری دارای محدودیت است و تنها تعداد محدودی از شرکت ها اجازه ساخت این نوع بویلر را دارند.
دیگ های چدنی پره ای: اولین پرسش که در اینجا پیش می آید این است روش ساخت این نوع دیگ چدنی چیست؟ این نوع دیگ مانند بویلرهای یکپارچه به شیوه ی ریخته گری ساخته می شوند. این نوع دیگ با توجه به نامی که دارد از پره های متفاوت ساخته شده است و از ظرفیت های گوناگونی برخوردار است. در مورد ظرفیت بویلرهای چدنی باید گفت که ظرفیت این نوع دیگ ها به تعداد پره ها بستگی دارد.
با این تفاسیر هر چقدر که تعداد این پره ها بیشتر باشد مسلما ظرفیت این نوع بویلر هم افزایش پیدا می کند. شیوه ی قرارگیری این پره ها به صورت عمودی و افقی است، شکل قرارگیری پره ها در این نوع دیگ های چدنی به این شکل است که تعدادی پره در بخش جلویی و تعدادی در بخش عقبی قرار دارند همچنین چند پره در وسط آن ها قرار دارد.
با توجه به ظرفیت بیشتر این بویلرها تعداد پره ها نیز افزایش پیدا می کند. فاصله ای که بین پره های وسط و پره های انتهایی با یکدیگر تفاوت دارند. فاصله ی که میان پره های میانی وجود دارد یکسان است. اتصال این پره ها به کمک بوش انجام می گیرد.
نحوه عملکرد یا طرز کار دیگ چدنی چیست ؟
بعد از اینکه فاصله میان پره ها مشخص شد براساس آن میزان ظرفیت در دیگ های چدنی تعیین می گردد. عملکرد دیگ های چدنی به این شکل است که شعله ها در میان فضای خالی که بین پره ها وجود دارد قرار می گیرد. با توجه به اینکه در پره ها مجراهای خاصی وجود دارد گازهایی که به وسیله ی احتراق مشعل از آن گذر کرده اند به این وسیله انرژی حرارتی خود را به آب منتقل می کنند.
طرز کار بویلر پره ای یا دیگ چدنی چیست: حرارتی که به کمک مشعل ها ساخته می شوند نباید مستقیما به پره های موجود در دیگ های چدنی اصابت کند به این علت که امکان صدمه دیدن پره ها وجود دارد. بنابراین طراحی آن ها به شکلی انجام شده است که شعله های آتش را به شکل غیرمستقیم انتقال دهند.
برای افزایش ظرفیت حرارتی در دیگ های چدنی می توانیم در هنگام تولید پره های آن را اضافه کنیم اما این در مورد فشار کاری صدق نمی کند. سوال این جا است که حداکثر فشار کاری برای دیگ چدنی چیست؟ پاسخ این است که حداکثر این فشار برای هر پره ای 5 بار است. به همین دلیل است که از این مدل بویلر برای صنایعی که در حوزه ی عملکرد خود و تولید محصولات شان به فشار کاری بیشتر از 5 بار نیاز دارند مورد استفاده قرار نمی گیرد. این نوع دیگ ها در مقابل خوردگی از ظرفیت بالایی برخوردار هستند.
اجزای اصلی دیگ چدنی چیست ؟
بویلر یا دیگ های چدنی به عنوان یکی از اجزای اصلی سیستم های تولید بخار شناخته می شوند که از سه قسمت اصلی تشکیل شده اند. این 3 قسمت عبارتند از:
- سیستم آب تغذیه
- سیستم سوخت
- سیستم بخار
در صورتی که بخواهیم اجزای اصلی این دیگ ها را به صورت دقیق و جزئی مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که بویلرها شامل بخش های ذیل هستند:
گرم کننده آب تغذیه: پیش از فرایند گرمایش آب دیگ بخار را توزیع میکنند این عملکرد باعث می شود که کارایی سیستم تا حد زیادی افزایش پیدا کند و از وارد شدن شوک های حرارتی به بویلرها جلوگیری به عمل آورد.
دی اریتر: این قابلیت باعث از بین رفتن اکسیژن و دیگر گازهای حل شده در آب می شود . اکسیژن باعث می شود که لوله ها و بویلر دچار آسیب دیدگی و خوردگی شوند.
پمپ تغذیه وظیفه دارد که آب را به درون دیگ بخار پمپاژ کند.
اکونومایزر: به عنوان یک مبدل حرارتی عمل می کند که به دیگ بخار وصل شده و به این وسیله آب را گرم می کند ولی از نقطه ی جوش فراتر نمی رود.
سوپرهیتر: این قطعه به عنوان یک مبدل حرارتی است که امکان افزایش دما تا بیشترین حد ممکن را دارد.
کندانسور: به عنوان خنک کننده عمل کرده و وظیفه ی سرد کردن سیستم را به عهده دارد.
مخزن زیر آب: طراحی این بخش به این دلیل است که املاحی را که در آب موجود هستند را جمع آوری کرده و به این ترتیب از آسیب دیگی دیگ های چدنی جلوگیری کند.
کنترل کننده ها: وظیفه ی این قطعات این است که در مسیر جریان دیگ های چدنی قرار بگیرند و به این ترتیب بخار و جریان آب را نمایش دهند. کنترل کننده ها این امکان را دارند که جریان هوا، سوخت و ترکیبات شیمیایی را نمایش دهند.